Skip to content Skip to footer

Основните правила за грижа за дрехите, които трябва да знаете

Добрият и привличащ външен вид е определящ за това как ще ви възприемат в обществото, как ще се чувствате и какво самочувствие ще имате. “По дрехите посрещат, по ума изпращат”. Затова и страстта към красивите, практични и модерни дизайни владее все по-голяма част от хората.

Гардеробите са пълни с различни модели, подбрани според вашите предпочитания, сезонна употреба и вкус, но знаете ли всъщност как максимално ползотворно да се грижите за тях, за да ги съхраните във времето?

Каква поддръжка е нужна, за да удължите живота на дрехите си?

За да запазите качеството и дълготрайността им, от изключителна важност е да се полагате необходимите грижи. От bgdrehi.com ще отбележим някои от способите за поддръжка на облеклото:

  • пране и почистване – различните тъкани изискват определено третиране с перилни препарати и подходяща температура. Като пример може да вземете белите материи от памук, които са устойчиви на пране в пералня и на обработка с продукт за почистване. Те се третират с активен перилен препарат и се перат на по-висока температура, за качествена поддръжка на белотата им за дълъг период от време;

  • сушене – то също е определящо за поддръжката на облеклото. Когато сушите дадена дреха, трябва да обърнете внимание на правилата, отбелязани на етикета. Някои тъкани не са подходящи за сушене в машина, докато при други това не е проблем. Вълнените, фините тъкани и тези от копринени влакна, трябва да се сушат на проветриво място, по възможност хоризонтално, за да не се деформират;

  • съхранение – това е важна част от цялостната поддръжка. За да изглеждат добре, дрехите трябва да се съхраняват правилно. Деликатните и фини облекла, като изработките от кожа, сатен, коприна, е добре да бъдат поставени на закачалка и прибрани в гардероба, за да не се деформира тяхната кройка и да да се запази силуетът. Памучните материи могат да получат нужната поддръжка, като бъдат сгънати старателно и подредени на етажерки, за да бъдат удобни за използване и да са винаги под ръка. Трикотажните облекла пък не изискват непременно съхраняване на закачалка, тъй като могат да бъдат лесно разтегливи и това да ги деформира.

Спазвайки тези три прости стъпки, вие ще успеете да съхраните притежанията си за дълго време в безупречен вид.

Как да се справите с петната?   

Петната са изключително неприятни. Често могат да бъдат много упорити и досадни и да съсипят дрехите, ако не ги обработите правилно и не използвате подходящите препарати и средства за отстраняването им. Различните материи и влакна изискват и специфично третиране за поддръжка без петна. Вълната е чувствителна на висока температура и поради това изисква деликатно пране на 30 градуса. По тази причина, в такива ситуации петната се отстраняват с щадящ препарат, като внимателно се нанася върху засегнатия участък. Разгледайте предложенията в онлайн и физическите магазини, където ще откриете препарати за петна, подходящи за специфичните материи.

 

При по-непретенциознни материи, можете да третирате мястото директно, като поставите силен препарат и след това изперете дрехата с топла вода или я пуснете на перална машина.