Skip to content Skip to footer

5 начина да освежим стари дрехи и да им дадем нов живот

В днешно време хората са свикнали да се отървават лесно от старите вещи и да се насочват бързо към нови. Какво, ако в дрехите, които обичате и са се захабили от употреба има още живот, но им необходимо освежаване? Следвайте еко устойчивостта и им вдъхнете живот.

Ако искате да спестите средства, да се превърнете в част от устойчивата мода и да се радвате на дългосрочна употреба на старите и качествени дрехи, разберете повече за 5-те начина за освежаването им.

Съчетание с аксесоари

Знаете ли, че една и съща дреха може да изглежда по напълно различни начини в комбинация на други елементи на облеклото? Вложете креативност и създайте уникати, без дори да се налага да купувате нови придобивки. Популярен метод за удължаване на експлоатационния живот на дадения артикул и освежаването на визията е чрез добавяне на аксесоари – колани, шалове, орнаменти, брошки.

Ремонт, декориране и персонализация

Ако въпреки аксесоарите, получената визия не носи освежаване и обновяване на вида ви, а следите от употреба по старите дрехи са прекалено забележими, може да преминете към цялостна трансформация. Даваме ви следните съвети, които да следвате, за да преобразите старото облекло и да скриете напълно следите от факта, че е втора употреба:

 1. Изрежете ръкавите на старата тениска и я превърнете в топ
  Тениската ви се е захабила в областта на мишниците? Махнете следите от употреба, като я превърнете в потник или топ, без необходимост от шиене.
 2. Трансформирайте старата риза с дълъг ръкав
  Отбележете прецизно къде да режете и създайте риза с къс ръкав, която да ви носи прохлада през лятото и да гарантира елегантността ви.
 3. Превърнете блузата в пола
  Чудите се как да подложите на освежаване старата блуза? Превърнете я в пола. Онлайн ще откриете много уроци за постигане на този ефект.
 4. Модифицирайте суичъра в жилетка, подходяща за връхно облекло през преходните месеци
  Добавете малко камъни и други декоративни елементи към дрехата и готово. Вече имате връхно облекло за пролетните дни.
 5. Добавете кожени елементи и дантела за освежаване на вида
  Прибавянето на малки елементи могат да придадат изцяло нов вид на дрехата и да премахнат следите от употреба. Добавете кожени или дантелени елементи в областта на ръкавите или яката.
 6. Създайте си къси панталонки за лятото
  Писнало ви е от старите дънки, но в тях има още живот и не сте готови да ги изхвърлите? Няма проблем, защото те могат бързо да се превърнат в къси панталонки за лятото и да ви влязат в употреба след тяхното освежаване.

Това са някои от вариантите за персонализация, които може да следвате.

Прикриване на следите

Ако следите от досегашното ползване са прекалено големи, има протрити и скъсани места, може да използвате бродиране и различни апликации, дори принтове.

Боядисване и обновяване

За цялостна промяна може да използвате спрей или специална боя за текстил, за да придадете нов облик на облеклото.